90’ların karanlık atmosferinde geçen ve adalet arayışıyla yolları kesişen Ali ve Seher’in hikayesini izleyiciyle buluşturan TRT 1’in yeni dizisi “Bir Zamanlar İstanbul” ilk bölümüyle ekran yolculuğuna başladı.
TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen dizinin ilk bölüm izlemesine TRT Yönetimi, dizinin yapımcısı Mehmet Bozdağ, yönetmen Metin Balekoğlu, dizinin başrol oyuncuları Cihangir Ceyhan ve Alina Boz ile dizinin oyuncularından Hüseyin Avni Danyal, Didem Balçın, Şebnem Dönmez, Kaan Taşaner, Deniz Celiloğlu, Özge Özder, Ümit Kantarcılar ve İpek Karapınar gibi isimler katıldı.
TRT Genel Müdürü Sobacı: “Bir Zamanlar İstanbul, mevcut dizi dünyasındaki bir boşluğu dolduracak”
Gecede konuşan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, “Bir Zamanlar İstanbul, bir dönem dizisi ve her dönem dizisinde olduğu gibi dönemin ruhunu yansıtmak açısından mekanlar, kostümler, aksesuarlar ve dekorlar çeşitli zorlukları prodüksiyon açısından beraberinde getirse de aslında dönem dizileri izleyiciyle tarihin bir bağ kurmasına imkan veren ve toplumsal değişimi doğrudan gözlemlemeye şahitlik etmeye imkan veren yapım türleri oluyor. Aslında Bir Zamanlar İstanbul’da tam da buna imkan tanıyor,” şeklinde konuştu.
TRT Genel Müdürü Sobacı, dizinin 90’lı yılların İstanbul’unu ekranlara getireceğini ve yakın tarihe odaklanacağını söyleyerek, “Siyasi ve ekonomik belirsizlikleri ile asayiş sorunlarıyla biraz güvenlik kaygılarıyla ön plana çıkan 90’lı yıllardaki atmosferi izleyicilerimizin önüne getirmiş olacağız. Bu bağlamda aslında seyircilerimizde o döneme ilişkin toplumsal hafızalarındaki izleri yeniden canlandıracaklar. Dizimiz diğer yanıyla aslında bir aile olma, dost olma ve en nihayetinde bir insan olma hikayesini de anlatıyor. Çünkü başrol karakterlerimizden Ali, haksızlığa meydan okuyan, haksızlık karşısında bir tavır sergileyen bir karakter olarak modern zamanların Köroğlu hikayesini anlatmaya çalışacak. Bir Zamanlar İstanbul’un, hem çekimlerinin yapıldığı mekanları hem yakın döneme odaklanması hem de o dünyanın ruhunu, o dönemin ruhunu veren detayları ile mevcut dizi dünyasındaki bir boşluğu dolduracağına inanıyorum,” ifadelerini kullandı.
Yapımcı Mehmet Bozdağ, diziyi izleyiciyle buluşturdukları için heyecanlı olduklarını söyleyerek, “Aşağı yukarı iki yıllık bir emeğin ürünü. Bugün nasip olursa bütün izleyicilerimizle beraber izlemiş olacağız. 90’lı yılların hikayesini anlatmak istedik,” dedi.
Ali karakterini canlandıran Cihangir Ceyhan, “1992 yılında edebiyat fakültesinde okuyup idealleri olan öğretmen olmak isteyen bir yurdum genci sonrasında hayatında aslında hiç de konuk olmak istemediği bir maceranın içine istemsiz bir şekilde sevdikleri için dahil oluyor bununla birlikte üniversitede tabiri caizse bir gönül durumu da yaşıyor,” açıklamasını yaparken, Seher karakterini canlandıran Alina Boz ise, “Bu farklı hikayede Seher de kendinden bir şeyler bulacak ve farkına varacağı bazı şeyler yaşanacak hayatında. Güzel ve keyifli, yani Ali’yle birlikte aslında Seher de İstanbul’u keşfediyor gibi hissediyorum ben,” şeklinde konuştu.
Tuna Aile Evine Hoşgeldiniz
Konuklar, Bir Zamanlar İstanbul’un Tuna ailesinin evine konuk oldu. Ali’nin odasında bulunan ahşap sandalyeye oturup, masadaki daktiloyla kendilerine ait 90’lı yıllar anılarını yazdılar. 90’larda her evde olan vitrinli kanepede “Bir Zamanlar İstanbul” hatıra fotoğrafı çektirdiler. Çevirmeli telefon, eski tip radyo, kasetler ve tüplü televizyon ile üzerindeki dantel de salonda yer alan detaylar arasındaydı.
Dönemin Lezzetleri Büyük İlgi Gördü
Evin balkonu olarak düşünebilecek açık alanda bulunan kestane ve salep büyük ilgi gördü. Lezzetler bununla da sınırlı değildi. Ev yapımı gazozun dışında dönemin en çok tüketilen şekerleri, bisküvileri, çikolataları konuklara ikram edildi.
İnternetten Önceki Oyunlar
Galanın çok ilgi gören diğer bir alanı da atari makineleriydi. 90’ların en popüler oyunları Street Fighter ve Tetris oyunları konukları gençliklerine ve çocukluklarına götürürken, dönemin sevilen oyunları tetris, solo, yoyo ve topaç konuklara hediye edildi.