RTÜK, milli ve manevi değerlere aykırı hareket eden, şiddeti toplumda kanıksatıcı hale getiren ve kuralları ihlal eden yayıncılar için toplanmıştı. Yoğun bir izlenme gündemiyle toplanan RTÜK, 4 diziye ceza verdi. İşte detaylar!
RTÜK, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerli dizileri eleştirmesinin ardından bugün toplantı yapma kararı almıştı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) bugün yapılan toplantısında; Halk TV, Flash Haber, Tele 1, Sözcü TV, NOW TV, Star TV, Show TV, Kanal D, S Sport, Exxen ve TV8′e 13 ayrı yaptırım uygulandı.
RTÜK‘ün ceza verdiği ilk dizi Kanal D‘de yayınlanan Arka Sokaklar oldu. Yabani, Sahipsizler ve Deha dizileri hakkında program durdurma kararı verildi. Arka Sokaklar dizisine de 1 bölüm yayın durdurma cezası verildi.
RTÜK’ün verdiği cezalar ve gerekçeleri şöyle:
Şiddet sahneleri nedeniyle; “Sahipsizler” dizisi için Star TV’ye, “Yabani” dizisi için NOW TV’ye ve “Deha” dizisi için Show TV’ye 2 kez program durdurma ve yüzde 3 idari para cezası verildi. Arka Sokaklar dizisinin, tarikatta küçük yaşta evlilik ve cinayet konusunun işlendiği bölümü, milli ve manevi değerlere aykırı bulunarak Kanal D’ye 2 kez program durdurma ve yüzde 3 para cezası verilmişti.
Son gelen bilgiye göre alınan cezanın uygulanması için kararlarının önce kanallara tebliğ edilmesi gerekiyor. Bu nedenle kanallar şu aşamada önce kararın taraflarına iletilmesini bekliyor. Bu nedenle şu anda cuma “Arka Sokaklar”, cumartesi “Yabani”, Pazar “Deha” ve Çarşamba “Sahipsizler”in yeni bölüm tanıtımları yayınlanıyor. Yarın mesai saatine kadar ceza kanala iletilmezse Arka Sokaklar’ın yeni bölümü yayınlanacak.
Ceza tebliğ gerçekleştikten sonra kanalların cezayı uygulamaları ve dizinin yayın saatinde RTÜK’ün gönderdiği belgeselleri yayınlaması gerekiyor. Bu arada kanalların kararın tebliğinin ardından itiraz hakkını kullanması için mahkemeye başvurup yürütmeyi durdurma hakkı da bulunuyor. NOW’ın karara itiraz edeceği öğrenildi.
Dizilerin akıbeti ne olacak?
Son yaşanan gelişmelerle birlikte; RTÜK’ün Arka Sokaklar, Sahipsizler, Yabani ve Deha dizilerine üst sınırdan verdiği yayın durdurma ve idari para cezaları uygulanmaya başlandı.
Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun kadına yönelik başta olmak üzere şiddet içeren sahneleri ve milli ve manevi değerlere aykırılıktan da işlem yaptığını açıkladığı dizilerden Yabani cezası NOW’a ulaştı. Kararın dün kanala tebliğ edildiği ve bu nedenle bu cumartesi ve haftaya Yabani dizisinin ekrana gelmeyeceği öğrenildi. Dizinin yayın saatinde RTÜK’ün gönderdiği belgeseller yayınlanacak. Aralık sonunda 52. bölümde final yapması planlanan dizinin ekrana veda ediş tarihi de bu nedenle değişti. Her yılbaşından sonra verilen reklam arasının süresine göre final yayın tarihi de değişecek
Öte yandan Arka Sokaklar Sahipsizler ve Deha dizileri nedeniyle Kanal D, Show TV ve Star TV’ye henüz RTÜK cezasının iletilmediği kulislerde konuşuluyor.
(Birsen Altuntaş)