Şehzade Mehmet Selim rolünde izlediğimiz İlker Kızmaz diziye başarılı bir giriş yaptı. Abdülhamid’in en büyük oğlu olan Şehzade Mehmet Selim, yurt dışında geçirdiği uzun senelerin ardından Payitaht’a geri döner. Babası Abdülhamid ile karşılaştığı ilk andan itibaren dizide dengelerin değişeceğinin işaretleri verilir. Çünkü Şehzade Mehmet Selim, Padişah’ın en değer verdiği evlatlarından birisidir ve saraydan uzak kalması onun gözündeki değerini arttırmıştır.
Şehzade Mehmet Selim’in okuduğu şiir kimindir?
Genç Şehzade, yurt dışında yaşamış ve Batı kültürü ile bizzat tanışma şansı elde etmiştir. Abdülhamid Han için gittiği yerlerde fotoğraflar çekmiş ve gidemediği yerler için de arkadaşlarından rica ederek farklı kültürlerin fotoğraflarını toplamıştır. Şehzade Mehmet Selim babası ile konuştuğu esnada
“Dost bi-vefa, felek bi-rahm, devran bi-sükun
Derd çoh, hem-derd yoh, düşmen kavi, tali’ zebun” şiirini okur.
#related_item_651602#
Şehzade’nin okuduğu bu şiir Osmanlı Devleti’nin ünlü şairi Fuzuli’ye aittir. Fuzuli dillerden dillere anlatılarak edebiyatımızın baş tacı olan Leyla ile Mecnun’un da yazarıdır. Şehzade Mehmet Selim’in okuduğu bu şiirin manası ise oldukça derindir. Babası ile devletin içinde bulundukları zor durumu konuştukları sırada söylediği bu dizelerin günümüz Türkçesi ile karşılığı şöyledir:
“Dostlar vefasız, felek yani dünya acımasız, dönem ise karışık
Dert çok, dert ortağı yok, düşman güçlü, talihim de aciz yani güçsüz”
Karamsar ve dertli bir şair olan Fuzuli’nin yaşadığı dönemde söylediği bu şiir, Osmanlı Devleti’nin ilerleyen zamanlarındaki durumu için Şehzade Mehmet Selim tarafından uygun görülmüştür. Şehzade’nin Batı kültürüne olduğu kadar Osmanlı kültürü ile de alakadar olduğunu bu şiir ile anlayabiliyoruz.
Payitaht Abdülhamid Şehzade Mehmet Selim’in okuduğu şiir
#video_28518#